<< terug

Zorgappartementen Amsterdam

Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Nova Zembla
Aanpak: Restauratie en herbestemming

In het hartje van Amsterdam langs het Museumplein, tussen het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, staat een gebouw dat is gebouwd in 1913. De laatste functie van dit pand was de Boerhaave kliniek. Na de verplaatsing van deze functie hebben wij samen met HCRE en PSVA een haalbaarheidsstudie gedaan. Vervolgens is Nova Zembla bij het plan betrokken geraakt en zij zijn ook de uiteindelijke gebruiker / afnemer geworden. Nova Zembla Zorg verzorgt ouderen op een professionele en betrokken manier vanuit een idealistische visie. Centraal staat de zorgbehoevende in alle aspecten van het mens zijn en ouder worden.
 
Het pand is herbestemd naar 16 zorgappartementen met de daarbij horende sociale- en dienstbenodigde ruimten. Het gebouw is optimaal toegankelijk (o.a. drempelloos) voor alle mensen met nadruk op toegang voor ouderen en minder validen. In  het gebouw is voor het verticale verkeer een nieuwe lift geplaatst en een wokkeltrappenhuis voor een efficiënte indeling. De algemene ruimtes stralen klasse, grandeur en comfort uit. De kamers nodigen qua indeling uit voor een prettig, licht en comfortabel verblijf, zowel overdag als ‘s avonds. Dit wordt tevens gerealiseerd door een goed binnenklimaat, goede verlichting, geluidsarme vertrekken, goede akoestiek, prettige temperaturen, goede luchtverversing en een mooi uitzicht. Verzorgenden en verpleegkundigen kunnen eenvoudig de bewoner voorzien van de nodige hulp door voldoende ruimte en technische hulpmiddelen. Personeel heeft een prettige werkomgeving, inspirerend en motiverend, onder meer door een functionele en efficiënte indeling en een goed werk- en binnenklimaat.
Naast dit alles is er in het ontwerpproces aandacht voor duurzaamheid en energiezuinigheid. Aan de achterzijde is een tuinhuis gerealiseerd met een berging. De tuin tussen beide gebouwen is in dezelfde stijl door ontworpen.
 
Voor dit project hebben wij het ontwerp en de vergunningsaanvraag verzorgd voor Marop Beheer BV. Vervolgens zijn door PSVA de uitgangspunten vastgesteld en is samen met Bouwgroep Moonen een Engineer en Built overeenkomst opgesteld. Voor Bouwgroep Moonen hebben wij vervolgens de werktekeningen gemaakt.