<< terug

Garnalenpelcentrum Telson en Kant, Lauwersoog

Locatie: Lauwersoog
Opdrachtgever: Telson en Kant
Aanpak: Nieuwbouw bedrijfsruimte

Bij dit project was de samenwerking tussen onze opdrachtgever en de huurders een unieke constructie. De huurders hebben vanaf het allereerste gesprek invloed gehad op het ontwerp en de uitvoering, omdat de functie en de gebruikers zeer specifieke eisen stelden. Het is een samenwerking tussen de twee bedrijven Telson en Kant. Kant heeft als enige in Nederland een machine uitgevonden die garnalen kan pellen. Telson is een handelsbedrijf. Ze importeren en exporteren garnalen en vis wereldwijd. Voor de oplevering van dit project zaten ze samen gehuisvest in Leens, in een pand dat was afgeschreven en in slechte technische staat verkeerde.
 
Het doel van de nieuwbouw was om het eerste duurzame garnalenpelcentrum in Nederland te worden. Hierin was de locatie heel belangrijk, aan één van de grootste garnalen garnalenhavens van Nederland. Zo kon transport geminimaliseerd worden.
De energie die nodig is om het bedrijf te laten draaien wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. Dit was een hele uitdaging omdat het gehele pand van 2000 m2 moet worden gekoeld tot een maximale temperatuur van 7°C.
 
Het agressieve binnenklimaat (met zouten, zuren en logen), de zeer hoge eisen voor voedselveiligheid en de hoge eisen van onze opdrachtgever zorgden voor een grote uitdaging in ontwerp en uitvoering. Daarom is ervoor gekozen om alle onderdelen en detaillering voor de bouw volledig uit te werken, inclusief de keuzes van materialen en leveranciers. Elk putje, schroefje en boutje is van te voren op tafel geweest en alvorens er een beslissing werd genomen. Dit zorgde tijdens de bouw voor veel duidelijkheid.
 
Wij hebben de opdrachtgever begeleid van initiatie en ontwerp tot en met de uitvoering.