<< terug

Integraal Kind Centrum Aventurijn, Leeuwarden

Locatie: Leeuwarden
Opdrachtgever: Stichting Proloog
Aanpak: Nieuwbouw IKC Dit project is het resultaat van een gewonnen prijsvraag. Het IKC heeft de aventurijn als beeldmerk gekozen, omdat de werking van deze halfedelsteen kalmerend en beschermend zou werken en een gevoel van welzijn zou bevorderen. De steen zou voorspoed en geluk aantrekken en motiveren om dromen waar te maken!
 
Bijzonder aan dit IKC is dat het buurthuis ook huisvesting heeft gevonden in het gebouw. Hieraan hebben we invulling gegeven door het geheel op te knippen in twee herkenbare volumes, met een eigen plek en identiteit voor het buurthuis en het IKC, maar toch verbonden door een golvend tussenlid. Hierdoor ontstaat een spannende mix van strak en speels, afgestemd op de belevingswereld van het kind, maar toch gebalanceerd, een uiting van rust en degelijkheid. Met de herkenbare volumes hebben we een knipoog gemaakt naar de oude school die ooit op deze locatie heeft gestaan.
 
Voor de opdrachtgever staat het binnenklimaat bovenaan. Er is veel tijd en zorg besteed aan het uitzoeken van het installatieconcept. Om dit te onderzoeken zijn andere scholen bezocht en er is met diverse ervaringsdeskundigen gesproken. Uiteindelijk is er gekozen voor een lucht-water warmtepomp met een systeem dat warmte en koelte tussen de verschillende ruimtes uit kan wisselen, een zeer duurzaam en energiezuinig systeem. Deze school zal, als één van de weinigen in Nederland, qua energieverbruik binnen de Londo regelingen (een vergoedingenstelsel in het basisonderwijs) bekostigd kunnen worden.