<< terug

Interieur zorgappartementen Kening State

Locatie: Franeker
Opdrachtgever: ECR
Aanpak: Restauratie en herbestemming

In 2006 is het grootste rijksmonument van Friesland 'Groot Lankum' met omliggend park gekocht door de opdrachtgever. De eerste opzet voor aanpak van het complex ging uit van zelfstandige koopappartementen. Deze plannen zijn ontwikkeld in samenspraak met gemeente en RCE. In 2007 zijn een bouw- en een monumentenvergunning afgegeven voor de ingrijpende verbouw en modernisering. Als voorbereiding op de aanpak is eerst in het park achterstallig onderhoud gepleegd.
Door een tegenvallende verkoop heeft de opdrachtgever ervoor gekozen een ander concept te ontwikkelen voor het complex. In die nieuwe opzet blijft opdrachtgever eigenaar van het complex, maar maakt hij deze geschikt voor verhuur. Samen met de toekomstige huurder is een ontwerp ontwikkeld gericht op verhuur aan oudere echtparen en zorgbehoevenden.
 
In het complex zijn 61 appartementen en 9 zorghotelstudio’s gesitueerd. De appartementen variëren van ca. 57 m² tot 103 m². Alle appartementen zijn standaard voorzien van een aantal faciliteiten. De negen zorghotelstudio’s zijn bedoeld voor gasten die hier tijdelijk kunnen verblijven.
 
De algemene voorzieningen van het complex zijn geconcentreerd in het hoofdgebouw, en vandaaruit zijn alle appartementen per rolstoel bereikbaar. De vormgeving en aankleding van de ruimtes sluit aan bij de oorspronkelijke afwerking.  De appartementen zijn zo uitgevoerd dat ze zelfstandig kunnen functioneren. In het centrale deel zijn een groot aantal faciliteiten ten bate van de bewoners gedacht: van een kapper tot een dokterspost.
 
Wij hebben de opdrachtgever begeleid van ontwerp tot en met de uitvoering, voor zowel de bouw als het interieur.