<< terug

Nieuwbouw 24 appartementen en commerciele ruimtes

Locatie: Alphen a/d rijn
Opdrachtgever: GARBE Institutional Capital
Aanpak: Nieuwbouw 24 appartementen en commerciele ruimtes
Status: Ontwerp

Constructeur: Fundament bouwadvies
Installatieadvies: Dijkoraard
Directievoering: Anbitus 
Aannemer: Boer Bouw B.V. Nieuwerburg

INSPIRATIE
De voormalige Vroom & Dreesman winkel was oorspronkelijk het toonbeeld van vernieuwing en moderne architectuur. Voor Alphenaren een bekend beeld. Maar met de veranderende omgeving, is ook de eenzijdige oriëntatie en de moderne vormgeving nog weinig passend. Nieuwbouw biedt kansen om deze plek weer aan te helen, zodat er een samenhangende entree van het centrum ontstaat.
 
DE ARCHITECTUUR
Het ontwerp herstelt de Van Boetzelaerstraat en begeleidt de overgang van invalsweg naar centrumstraat. De straatwand wordt gevormd door individuele gevels, herkenbaar voor het centrum en toch eigentijds. De breedte komt overeen met de achtergelegen ruime appartementen, die vrij zicht op de straat hebben.
De hoek met Toussaintstraat krijgt een representatieve gevel. Dit wordt het nieuwe front van de entree naar het centrum, op de plek van waar voorheen de winkelexpeditie was gesitueerd.
In het verlengde van de Toussaintstraat, op het binnenterrein, wordt de rooilijn teruggelegd.  Zo ontstaat er weer een doorzicht. De opening in de straatwand wordt gedeeltelijk aangeheeld door de plaatsing van een transformatorhuisje, in een stijl die past bij de traditie. De verhoogde woningen liggen aan een binnenhof in de luwte. De vormgeving sluit aan bij de klassieke rijwoningen.
 
WONEN
De verrassing van dit ontwerp zit aan de binnenzijde. Er wordt gewoond aan een groene binnenhof, met ruimte voor eigen buitenruimte. De wisselende ontsluitingen en oriëntatie van de woningen maakt het tot een intieme en informele plek in het levendige centrum.
Elke woning is uniek. Met ruime indelingen, grote gevelopeningen en verschillende indelingsmogelijkheden is het goed wonen. Vanuit elke woning is het ruime, zonnige balkon goed bereikbaar.