<< terug

Nieuwbouw bierbrouwerij, Vlieland

Locatie: Vlieland
Opdrachtgever: Particulier
Aanpak: Nieuwbouw
Fotografie: Egbert de Boer

Wat begon als uitvraag van een transformatie van een bestaande loods aan de rand van een industriegebied, groeide tijdens het ontwerpproces organisch uit tot een iconische plek op het eiland, voor brouwen van Vlielands bier en volop ruimte voor ontmoeting en bezinning.

In nauwe samenwerking met Adema Architecten heeft het ontwerpproces geleid tot een bijzonder plek op het eiland, waar een stuk duinlandschap terug is gegeven aan de bewoners van Vlieland. Het gebouw kenmerkt zich door de asymmetrische vorm en schuine lijnen, waardoor het reageert op het omliggende dynamische duinlandschap. De twee grote glaspuien aan enerzijds de westzijde, waar zich tevens de entree bevindt, en de oostzijde geven de brouwerij haar unieke transparante karakter en voorziet de gebruikers van spectaculaire uitzichten en overdadig daglicht. Het brouwen van bier staat centraal op de begane grond. Op de verdieping is volop ruimte voor ontmoeting, ontspanning en bezinning middels een proeflokaal met prachtig panorama over het duinlandschap en een auditorium met een kleine kapel, gewijd aan Sint Nicolaas. Deze kapel is aan de buitenzijde herkenbaar als goudkleurig uitkragend venster, dat uitzicht biedt op de duinen en de Waddenzee. Het sluiten van kringlopen en circulair bouwen, was een wens van zowel de opdrachtgevers als de architect. Dit komt tot uiting in o.a. de duurzame energieopwekking. Het dak is optimaal op het zuidwesten gericht waardoor maximaal zonne-energie geoogst kan worden. Het bier wordt uit duinwater gebrouwen en de restwarmte uit het brouwproces wordt hergebruikt. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen in de vorm van houten larix CLT elementen voor wanden en daken en houten planken als gevelbekleding.