<< terug

Stichting Sint Anthony Gasthuis, Grote Kerkstraat, Leeuwarden

Locatie: Leeuwarden
Opdrachtgever: Sint Anthony Gasthuis
Aanpak: Restauratie panden grote kerkstraat

De Grote Kerkstraat is vanaf de Middeleeuwen een belangrijke straat in de stad, wat nog goed afleesbaar is aan de gevelwanden. In de 19e en vroege 20e eeuw waren er veel winkels gevestigd in het plangebied, waarvan de fraaie winkelpuien nog getuigen. De in matig tot slechte toestand verkerende Rijksmonumenten hebben stuk voor stuk een rijke historie die afleesbaar is aan de gevels maar ook aan het interieur. Sfeervolle ruimten met veel historische details. 

Naast de zorgvuldige restauratie van de negen monumentale panden was ook een visie op project-aanpak, structuur en procedure onderdeel van de vraagstelling. Binnen anderhalf jaar diende het project van schetsplan tot oplevering te worden gebracht. Uiteindelijk dienden er acht levensloopbestendige woningen worden gerealiseerd met aansluiting op de zorgfunctie van het Sint Anthony Gasthuis. Tegelijkertijd moesten ze een ruimtelijke geheel met park en hoofdgebouw aan de noordzijde vormen. 

De Woningen hebben allemaal een eigen voordeur aan openbaar gebied en een rechtstreekse verbinding met de binnentuin. Ze hebben verder een ruime woonkamer en keuken op de begane grond en twee slaapkamers op de verdieping. De panden zijn geheel gerestaureerd en aangepast aan de huidige gebruikseisen ten bate van levensloopbestendig wonen. Ze zijn daarvoor voorzien van lift, geluids- en warmte isolatie en vloerverwarming. Het binnengebied is omgevormd tot een gezamenlijke tuin en ook de stoepzone is heringericht ten bate van de nieuwe woonfunctie. Daarnaast zijn de gevels op basis van een kleuronderzoek voorzien van een fraaie historisch verantwoorde kleurstelling.